perjantai 4. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi



Hävikistä herkuksi -tempaus toukokuun ajan! Tarkoituksena on kiinnittää huomio valtavaan määrään käyttökelpoista ruokaa, jonka kotitaloudet vuosittain heittävät pois. Tempauksen toivotaan antavan ideoita tähteiden hyödyntämiseen ja herättelevän aiheesta lisää keskustelua.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tuoreen tutkimuksen mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa. Eniten ruokaa menee hukkaan kotikeittiöissä: suomalaiset kotitaloudet haaskaavat ruokaa vuosittain lähes 130 miljoonaa kiloa. Jokainen meistä heittää syömäkelpoista ruokaa tarpeettomana hukkaan keskimäärin lähes 25 kiloa vuodessa, nelihenkisessä perheessä määrä on siten vuositasolla lähes 100 kiloa. Siis aivan älytöntä mielestäni!

Päätimme järjestää ruokablogien tuumin yhteisen tempauksen, jolla halutaan näyttää, miten tähteistä ja jääkaapin nurkkaan unohtuneista aineksista saa loihdittua herkullista ruokaa. Kukin blogeista tarttuu asiaan omasta näkökulmastaan, yhteisenä tavoitteena on valistuksen sijaan innostaa ja taikoa hävikki herkuiksi. 
Tulemme esimerkiksi esittelemään hyviä reseptejä tähteiden ja purkinpohjien hyödyntämiseksi. Tarkoituksena on myös pienentää kunkin omaa ruokahävikkiä.  Tule mukaan tarkkailemaan omaa ruokahävikkiäsi ja tule osallistumaan keskusteluun. 
Bloggaajien monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja makumaailmat takaavat, että ideat ja vinkit eivät varmasti lopu kesken, jokaiselle lukijalle löytyy takuulla inspiroivia kirjoituksia! 
Kaikki aiheeseen liittyvät postaukset kootaan tempauksen Facebook-sivuille: https://www.facebook.com/havikistaherkuksi. Käy tykkäämässä ja löydät kaikki ideoinnit yhdestä osoitteesta!

Jaa Hävikistä herkuksi -vinkkisi ja voita keittokirja!

Kuinka sinä taiot hävikistä herkkuja omassa keittiössäsi? Jaa parhaat vinkkisi. Nostamme ideat esille Hävikistä herkuksi -sivustolla ja haasteeseen osallistuvissa blogeissa.
Kaikkien 10.5.2012 mennessä vastanneiden kesken arvotaan Omenaminttu-blogista tutun Hannele Kojon kirjaKausiherkkuja omasta pihasta. Kirjan selkeillä ohjeilla loihdit helposti maistuvaa sesonkiruokaa.
Itse sain ensi töikseni loihdittua virkistävän kesäisen keiton. Jääkaapistamme oli nahistunut pala inkivääriä. Avocado, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Hivenen tummunut ja makukin muuttunut mutta vielä käyttö kelpoinen. Sekä kurkku, mikä oli kaapin pohjalle unohtunut. Olin hamstrannut näitä tarjouksesta jokin aikaa sitten. Liekö muuten olisi ollut siellä vielä ensi viikollakin. Laitoin kaikki ainekset blenderiin, lisäsin yhden limen mehun. Ripauksen suolaa ja mustapippuria sekä 2 pientä valkosipulin kynttä. Notkistin vielä vajaalla desillä vettä. Surauttelin kuohkeaksi soseeksi. Koristelin kurkun palasilla sekä saksanpähkinöillä. Kaapissa oli myös yksi jo lähes rapeaksi kuivunut tortilla. Paistoin sen ilman öljyä pannulla näin sain siitä crispisen lisukkeen keitolle. Maukasta tuli, tätä tulen helteillä syömään!


Haasteessa ovat mukana tämän blogin lisäksi ainakin seuraavat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti